Η χρήση κάνναβης στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

H κάνναβη είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό παγκοσμίως, με το 4%, σχεδόν, του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει χρησιμοποιήσει κάνναβη μεμονωμένα ή συστηματικά κατά το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περισσότερα από 17 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών (περίπου 15% της ηλικιακής ομάδας), έκαναν χρήση κάνναβης το 2018. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα η δημόσια υγεία δεν έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην επίδραση της χρήσης της κάνναβης στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οι έφηβοι, στους οποίους ο κίνδυνος εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων και διαταραχών της διάθεσης από την χρήση είναι υψηλός.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα η κατανάλωση κάνναβης στην εφηβεία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης στα πρώτα χρόνια μετά την ενηλικίωση, αλλά και αργότερα, ενώ μπορεί να φτάσει έως και τον αυτοκτονικό ιδεασμό και την αυτοκτονία. Νέα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν φέτος από ερευνητές του Καναδά και της Μεγάλης Βρετανίας στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής JAMA Psychiatry, και περιελάμβαναν στοιχεία από 11 επιστημονικές έρευνες, που είχαν γίνει από το 1993 έως πρόσφατα σε 23.317 ανθρώπους, έδειξαν ότι η έκθεση στην κάνναβη θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση κατάθλιψης στην μετέπειτα ζωή του.

Το πιο δραστικό συστατικό της κάνναβης, η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), φαίνεται πως ευθύνεται για τις περισσότερες επιπτώσεις στην ψυχολογία του ατόμου, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και εθιστικά «εγκλωβίζοντας» τον έφηβο. Ταυτόχρονα η κάνναβη φαίνεται ότι προκαλεί νευροανατομικές αλλοιώσεις σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου αλλάζοντας τη φυσιολογική του νευροανάπτυξη. Η συστηματική χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εφηβείας σχετίζεται με χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο, εθισμό, ψυχικές διαταραχές, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, καθώς και αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 7% των περιστατικών κατάθλιψης σε άτομα κάτω των 35 ετών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν δεν υπήρχε χρήση κάνναβης σε μικρότερες ηλικίες.


Gobbi, G., Atkin, T., Zytynski, T., Wang, S., Askari, S., Boruff, J., … & Mayo, N. (2019). Association of Cannabis Use in Adolescence and Risk of Depression, Anxiety, and Suicidality in Young Adulthood: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA psychiatry.