Η σημασία των προκαταρκτικών παιχνιδιών και των φιλιών στο σεξ

Αναμφίβολα το «σεξ στα γρήγορα» είναι προκλητικό και συχνά συναρπαστικό. Είναι η ουσιαστική εξωτερίκευση της ενστικτώδους επιθυμίας και του πάθους που κυριαρχεί σε ένα ζευγάρι. Ωστόσο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες τείνουν να συμφωνούν ότι οι ποιοτικότερες σεξουαλικές επαφές συνοδεύονται από προκαταρκτικά παιχνίδια που προσφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και στις δύο πλευρές.

Ως προκαταρκτικό παιχνίδι ορίζεται το σύνολο των διαπροσωπικών, ψυχολογικών και σωματικών ενεργειών που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν και να αυξήσουν τη σεξουαλική διέγερση. Από ψυχολογική σκοπιά, τα προκαταρκτικά ενισχύουν το αίσθημα της ασφάλειας και της συναισθηματικής εγγύτητας μέσα στο ζευγάρι. Έρευνες δείχνουν ότι ενισχύουν τη σχέση του ζευγαριού τόσο εντός όσο και εκτός από την κρεβατοκάμαρα, ειδικά στις μακροχρόνιες σχέσεις.

Τα φιλιά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των προκαταρκτικών παιχνιδιών των ανθρώπων στο σεξ, αλλά και στην καθημερινότητά τους γενικότερα. Τη σημασία τους για την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού μελέτησε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual and Relationship Therapy. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 1.606 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη, οι οποίοι βρίσκονταν σε σταθερή σχέση για τουλάχιστον δύο χρόνια. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε πως η συχνότητα των φιλιών σχετίζεται:

  • με τη σεξουαλική ικανοποίηση που λάμβαναν οι σύντροφοι στις επαφές τους,
  • με το βαθμό ικανοποίησης από τη σχέση.

Η συχνότητα των φιλιών είχε θετική συσχέτιση με όλα τα στάδια του σεξουαλικού κύκλου ανδρών και γυναικών (επιθυμία, διέγερση, οργασμός, σεξουαλική ικανοποίηση), ενώ οι συμμετέχοντες ανέφεραν και εντονότερα θετικά συναισθήματα για το σύντροφό τους συνολικά. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τη σημασία του φιλιού ως μέρος των προκαταρκτικών παιχνιδιών, τα οποία συχνά παραμελούν τα ζευγάρια στις σεξουαλικές τους επαφές. Ωστόσο τα προκαταρκτικά είναι ένα παιχνίδι των σωματικών αισθήσεων και των ψυχικών εκφράσεων των συντρόφων, όπου ο λόγος και ο χώρος σκηνοθετούν τους ρόλους που θα τους οδηγήσουν στην απόλαυση και στην κορύφωση.


Busby, D. M., Hanna-Walker, V., & Leavitt, C. E. (2020). A kiss is not just a kiss: kissing frequency, sexual quality, attachment, and sexual and relationship satisfaction. Sexual and Relationship Therapy, 1-17.