Καλοκαίρι, αλκοόλ… Και μετά;

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του καλοκαιριού και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όλοι έχουμε αρχίσει να επικεντρωνόμαστε στο στόχο των διακοπών οι οποίες κοντοζυγώνουν ολοένα και περισσότερο. Το καλοκαίρι και ιδιαίτερα οι μέρες των διακοπών είναι μια περίοδος απελευθέρωσης, χαλάρωσης και ξεκούρασης για τους περισσότερους ανθρώπους. Άνδρες και γυναίκες νιώθουν την ανάγκη να αποσυμπιεστούν από τις ασφυκτικές υποχρεώσεις της καθημερινότητας, να το «ρίξουν έξω» και να απολαύσουν ατασθαλίες οι οποίες ήταν εκτός προγράμματος όλο τον προηγούμενο καιρό. Το αλκοόλ κυρίως, αλλά δευτερευόντως και το φαγητό και το κάπνισμα είναι από τις βασικές «παρασπονδίες» των καλοκαιρινών διακοπών. Λίγο η χαλαρότητα των ημερών, λίγο το ξυπνητήρι που πλέον ρυθμίζεται αρκετές ώρες αργότερα από το συνηθισμένο διαμορφώνουν το κατάλληλο κλίμα για να κακομάθει κανείς τον εαυτό του. Το επισφράγισμα των επιτυχημένων διακοπών για ένα άτομο, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το σεξ. Ο ήλιος ανεβάζει την σεξουαλική επιθυμία του ατόμου και σε συνδυασμό με το αποκαλυπτικό ντύσιμο που επιβάλουν οι καιρικές συνθήκες δημιουργείται μια ατμόσφαιρα ερωτισμού και φαντασίωσης που αφυπνίζει τα βαθύτερα ένστικτα ανδρών και γυναικών. Πώς μπορεί να επιδράσει, όμως, η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ στην σεξουαλική λειτουργία του άνδρα και της γυναίκας;

«Το αλκοόλ ενισχύει την επιθυμία αλλά μειώνει την απόδοση», υποστήριζε ο Shakespeare, με αρκετούς άνδρες στις μέρες μας να το χρησιμοποιούν ως ένα τρόπο να μειώσουν τις αναστολές και τη ντροπή, ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο παιχνίδι του φλερτ με το άλλο φύλο. Ως ένα βαθμό αυτό ισχύει καθώς η ευδιαθεσία και η ευφορία που προκαλείται από το αλκοόλ κάνει πολλές φορές το άτομο πιο εξωστρεφές και επικοινωνιακό. Ωστόσο όταν η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται είναι μεγάλη υπάρχει η πιθανότητα ο άνδρας να αρχίσει να γίνεται πιο σεξουαλικά επιθετικός προς μια γυναίκα με την οποία θέλει να φλερτάρει, αλλά εκείνη δεν ανταποκρίνεται. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη, μόλις, εβδομάδα και μελέτησε τις αντιδράσεις 62 ανδρών οι οποίοι κλήθηκαν να καταναλώσουν αλκοόλ και να συμμετάσχουν σε ένα υποθετικό σενάριο φλερτ. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι αν και πράγματι η σεξουαλική επιθυμία του άνδρα ανεβαίνει με το αλκοόλ, οι κοινωνικές του δεξιότητες στο φλερτ μειώνονται με αποτέλεσμα να γίνεται και περισσότερο επιθετικός, αν νιώσει απόρριψη.

Παράλληλα, εξετάζοντας αποκλειστικά τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει διαπιστωθεί πως απειλεί και τη στυτική του ανταπόκριση. Σύμφωνα με έρευνες η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνει ένας άνδρας είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ποιότητα της στύσης κατά τη διάρκεια του σεξ. Η επίδραση του αλκοόλ στο νευρικό σύστημα του ατόμου μειώνει την ικανότητα αντίδρασης σε σεξουαλικά ερεθίσματα και επηρεάζει τόσο τη διέγερση όσο και την εκσπερμάτιση. Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό δυσκολεύοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία του οξυγόνου και του αίματος μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η στύση.

Μία γυναίκα μπορεί να προτιμήσει το αλκοόλ για αντίστοιχους λόγους με τον άνδρα. Η συστολή και η εσωστρέφεια δεν θεωρούνται «επιτρεπτά» στο κλίμα σεξουαλικής απελευθέρωσης του καλοκαιριού στο οποίο προσπαθούν να συμμετέχουν και εκείνες. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όμως, τείνει να φέρνει υπνηλία στις περισσότερες γυναίκες μειώνοντας αισθητά τις πιθανότητες σεξουαλικής επαφής. Ταυτόχρονα η αφυδάτωση που, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, προκαλείται από την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας μειώνοντας την κολπική λίπανση, οδηγώντας αναπόφευκτα σε πιο επίπονη σεξουαλική επαφή λόγω κολπικής ξηρότητας. Από την άλλη, και η οργασμική κορύφωση, ως κυρίαρχη εμπειρία ηδονής για τη γυναίκα, δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από το αλκοόλ. Αν και πολλές γυναίκες υποστήριξαν ότι τις φορές που έκαναν σεξ μετά από πολύ ποτό βίωσαν εντονότερους και καλύτερους οργασμούς, έρευνες που μελέτησαν τη γυναικεία διέγερση σε συνδυασμό με το αλκοόλ απέδειξαν το αντίθετο. Όπως φάνηκε από μελέτες κολπικής φωτοπληθυσμογραφίας, όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα του αλκοόλ, τόσο μικρότερης έντασης ήταν ο οργασμός της γυναίκας, ο οποίος αργούσε και περισσότερο να επιτευχθεί. Ωστόσο δεν πρόκειται για ένα εύρημα που θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση καθώς, ως γνωστόν, το αλκοόλ καταστέλλει το νευρικό σύστημα, μέρους του οποίου είναι και η  κλειτορίδα, η διέγερση της οποίας διευκολύνει τον οργασμό.

Η περίοδος του καλοκαιριού και η χαλάρωση που φέρνουν οι μέρες των διακοπών συχνά δίνουν το άλλοθι για πολλές μορφές καταχρήσεων με βασικότερη την κατανάλωση αλκοόλ. Όπως όλες οι καταχρήσεις όμως έχει και αυτή τις αρνητικές της συνέπειες σε ένα σημαντικό κεφάλαιο των καλοκαιρινών διακοπών, στο σεξ. Τόσο βιολογικά όσο και κοινωνικά, άνδρες και γυναίκες «ακροβατούν» ανάμεσα στη σεξουαλική τους ικανοποίηση και στην εφήμερη απόλαυση που προσφέρει το ποτό. Πολλές φορές, μάλιστα, χάνοντας τον έλεγχο και καταλήγοντας σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές όπως το σεξ χωρίς προφύλαξη που με τη σειρά του «γεννά» ανησυχίες για πιθανά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες που μπορεί να προκύψουν.

Το καλοκαίρι, όμως, από μόνο του, ειδικά στην ηλιόλουστη χώρα μας προσφέρει απλόχερα ψυχική και σωματική ευεξία ώστε να μπορέσει το άτομο να επενδύσει στη σεξουαλική του αφύπνιση και απόλαυση χωρίς να χρειάζεται αλκοόλ ή άλλες ουσίες να του ξυπνήσουν τις αισθήσεις. Οι εικόνες και τα ερεθίσματα γύρω μας είναι πολλά και οι συνθήκες ιδανικές για να δημιουργηθούν εμπειρίες, σχέσεις και αναμνήσεις που θα σας συνοδεύουν για όλη σας τη ζωή…