Θεραπεία Ζεύγους

Θεραπεία Ζεύγους

Τι είναι η θεραπεία ζεύγους;

Η θεραπεία ζεύγους είναι το είδος ψυχοθεραπείας στο οποίο δύο άνθρωποι που βρίσκονται σε σχέση ή είναι παντρεμένοι αποφασίζουν να απευθυνθούν από κοινού για ένα θέμα της σχέσης τους το οποίο τους απασχολεί, δημιουργώντας εντάσεις ή αρνητικά συναισθήματα και αποξένωση. Μέσα από αυτή την κοινή προσπάθεια και τις ψυχοθεραπευτικές τεχνικές που αξιοποιούνται, το ζευγάρι επιτυγχάνει να επικοινωνεί καλύτερα, επιλύοντας τις διαφωνίες ταχύτερα και με μικρότερο ψυχικό κόστος.

Στο ξεκίνημα της θεραπείας, διαμορφώνεται το θεραπευτικό συμβόλαιο ανάμεσα στο ζευγάρι και τον θεραπευτή όπου εξασφαλίζεται:

  • Η εστίαση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα
  • Η συμμετοχή και των δύο συντρόφων ισότιμα
  • Η από κοινού διαμόρφωση των θεραπευτικών στόχων για το ζευγάρι

Είναι χαρακτηριστικό το πόρισμα στο οποίο κατέληξε πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Γάμου και Οικογένειας, σύμφωνα με το οποίο 97% των ζευγαριών που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους δήλωσαν ότι βοηθήθηκαν σημαντικά από αυτή, ενώ 93% ανέφερε ότι έμαθε να διαχειρίζεται τις συγκρούσεις πιο λειτουργικά.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία ζεύγους;

Η θεραπεία ζεύγους απευθύνεται σε κάθε ζευγάρι, ανεξάρτητα αν βρίσκεται σε σχέση ή σε γάμο, συγκατοίκηση ή εξ αποστάσεως, ανεξάρτητα και από τον σεξουαλικό προσανατολισμό των συντρόφων. Μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά και να δώσει λύση σε πολλές περιπτώσεις που μπορεί να φέρουν αποστασιοποίηση, ένταση και δυσφορία μέσα στη σχέση. Ενδεικτικά παρατίθενται τα παρακάτω: